Cuba

Cuba reizen! Die vind je bij Olaf Reizen. Wij zijn dé reisorganisatie op het gebied van avontuurlijke individuele rondreizen Cuba. Ervaar het land van Ché en Fidel. Lekker de sfeer van weleer snuiven tijdens een bezoek aan dit bijzondere land. In de hoofdstad Havana tref je veel sfeervolle oude gebouwen, koloniale kerken en pleinen. Verder zijn er prachtige stranden te vinden.

» Meer informatie

Cuba, formeel de Republiek Cuba (Spaans: República de Cuba), is een land in het Caribisch Gebied, bestaande uit de eilanden Cuba en Isla de la Juventud, Cuba wordt in het noorden begrensd door de Golf van Mexico en de Atlantische Oceaan, in het oosten door de Windward Passage, in het zuiden door de Caribische Zee en in het westen door de Straat Yucatan.

Het land is sinds 1959 officieel een socialistische republiek en wordt sinds 2008 bestuurd door Raúl Castro, vice-secretaris-generaal van de Communistische Partij van Cuba – de enige legale politieke partij. Dit land is daarom het enige land in het westelijk halfrond dat communistisch is. Het land is opgedeeld in veertien provincies en één speciale gemeente: het eiland Isla de la Juventud.

In de Precolumbiaanse tijd werd Cuba bewoond door de Taíno en de Ciboney. Het eiland was vernoemd naar hun belangrijkste godheid, van de naam van deze godheid is ook het woord ‘cubanacan’ afgeleid, dit betekent ‘centrale plaats’. In 1492 werd het eiland ontdekt door Christoffel Columbus. Diego Velázquez de Cuellar begon in 1511 met de verovering van Cuba en het land werd een Spaanse kolonie. Binnen honderd jaar waren de meeste indianen gestorven, waarna de Spanjaarden overgingen tot het importeren van slaven uit Afrika. In tegenstelling tot de rest van Spaans-Amerika wist Spanje Cuba tot aan het einde van de 19e eeuw te behouden. In 1898 werd het land na de Spaans-Amerikaanse Oorlog veroverd door de Verenigde Staten, die het land in 1902 formele onafhankelijkheid verleende. Cuba bleef echter tot 1934 een Amerikaans protectoraat en ook daarna behielden de Amerikanen een vinger in de pap, en grepen ze meerdere malen militair in. Nadat Fulgencio Batista in 1952 voor de tweede keer dictator van het land wordt, begint de revolutionair Fidel Castro een opstand. Deze mislukt en Castro wordt veroordeeld tot 15 jaar celstraf. In 1955 kwam Castro vrij n.a.v. een generaal pardon en ging hij in ballingschap in Mexico en de Verenigde Staten. In 1956 keert hij met een kleine groep getrouwen terug. Dit keer is zijn opstand succesvoller, en op 1 januari 1959 weet Castro de macht over te nemen.

Castro ontpopte zich tot communist waardoor zijn land in aanvaring kwam met de Verenigde Staten, die in 1960 een embargo instelde. Een jaar later vond de mislukte invasie in de Varkensbaai plaats, waarbij tegenstanders van Castro met Amerikaanse steun de regering uit het zadel probeerden te lichten. Cuba zocht hierop toenadering tot de Sovjet-Unie, wat in 1962 leidde tot de Cubacrisis, toen er Sovjet-raketten op Cuba geplaatst werden. Op het laatste moment bereikten de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten een akkoord, waardoor de Sovjetraketten van het eiland werden verwijderd. Als tegenprestatie moesten de Verenigde Staten hun atoomraketten uit Turkije verwijderen. Drie jaar later richtte Castro de Communistische Partij van Cuba (PCC) op, die de enig toegestane partij werd.

In april 1980 stond de Cubaanse regering burgers weer toe om met eigen transport het land te verlaten vanuit Mariel. Binnen 72 uur waren 3.000 Amerikaanse boten op weg naar Cuba. Weldra werd duidelijk dat Castro de booteigenaren dwong om het uitschot uit zijn gevangenissen mee te nemen. “Zij passen zich niet aan de geest van onze revolutie aan. Wij willen hen niet! Wij hoeven hen niet!” aldus Castro. Een orkaan liet vele boten omslaan. De Amerikaanse kustwacht redde boten in nood en behandelde 125.000 vluchtelingen tussen april en mei. Velen van hen hadden een strafblad.[bron?]

Na de val van de Sovjet-Unie, Cuba’s belangrijkste handelspartner, stortte de Cubaanse economie ineen, wat versterkt werd door het aanhoudende Amerikaanse embargo. In het begin van de 21e eeuw brak Cuba uit zijn relatieve isolement, toen het goede banden aanknoopte met de verschillende linkse regeringen in Latijns-Amerika, met name het Venezuela van Hugo Chávez.

Sinds 24 februari 2008 is de jongere broer van Fidel Castro, Raúl Castro de president van de republiek Cuba. Fidel Castro had problemen met zijn gezondheid waardoor hij zijn leiderschap niet kon voortzetten.

Oppervlakte
110.861 km² (ruim 2x Nederland)

Hoofdstad
Havanna

Tijdverschil
7 tot 8 uur

Taal
Spaans

Valuta
Cubaanse peso (CUP)

» Minder informatie

16 dagen - Cuba Sierra Maestra . Het andere Cuba

Caribisch Communistische´paradijs´Cuba. Het oosten van Cuba wordt nog steeds veel minder bezocht dan de rest van het land. De individuele rondreis…

16 dagen - Cuba Classic Fly Drive

Ontdek het ware Cuba! Deze individuele rondreis brengt jullie behalve langs de hoogtepunten van Cuba zoals Havana, Trinidad en Vinales ook naar veel minder…